Projektni partneri

gradk_krizevci

Grad Križevci

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske, a postali su slobodnim kraljevskim gradom i sjedištem županije već 1193. godine. Grad je to duge i burne prošlosti, na što ukazuje njegovih 38 hrvatskih sabora, od kojih je najpoznatiji onaj iz 1397. godine, poznat pod imenom ”Krvavi sabor križevački”, a održan je u crkvi sv. Križa po kojoj su, po nekim pretpostavkama, Križevci dobili ime. Križevci su poznati i kao grad sa osam crkvenih tornjeva, koji ukrašavaju vizuru grada. Crkva sv. Križa iz 1232. godine čuva jedinstveni barokni mramorni oltar svetog Križa iz 1756. godine, rad Francesca Robbe i sliku Otona Ivekovića s prikazom ”krvavog sabora” širine preko osam metara, koja krasi luk svetišta.

Najreprezentativnija sakralna građevina i visokovrijedan kompleks Grkokatoličke katedrale Presvetoga Trojstva i biskupska rezidencija sjedište su grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj s riznicom i knjižnicom, koja čuva primjerke knjiga iz 15. i 16. stoljeća.

Križevci imaju i svojega sveca zaštitnika, Svetog Marka Križevčanina, koji je ujedno i treći hrvatski svetac i na čiji se blagdan 7. rujna u gradu okuplja veliki broj vjernika.

Grad je oduvijek bio istaknuti prosvjetni i školski centar pa je tako 1839. otvorena jedna od prvih čitaonica u Hrvatskoj, a već 1860. godine osnovano je Gospodarsko i šumarsko učilište.

Križevci su i grad kolijevka Križevačkih štatuta, pisanih pravila lijepog ponašanja za stolom, koja se spominju još od 18. stoljeća, a bez kojih je prava zabava i veselica bila teško zamisliva. Križevačke štatute stvorili su veseli ljudi, široka srca i dobre volje te ljubitelji dobre vinske kapljice po kojoj je oduvijek poznat križevački i podkalnički kraj.

Tijekom godine u gradu se odvijaju mnogobrojne manifestacije, od kojih je najpoznatije Križevačko veliko Spravišče, koje već gotovo pola stoljeća pronosi glas o Križevcima kao gostoljubivom gradu. Od ostalih manifestacija za istaknuti su proslave povodom vinskih svetaca sv. Vinka (”Vincekovo”) i sv. Martina (”Martinje”), Križevački fašnik, Dani hrvatskih svetaca i blaženika, Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije te Blagdan sv. Marka Križevčanina.

Balatonszemes_emblem

Općina Balatonszemes

Sjenoviti parkovi, osunčane plaže i fantastična mjesta dobrodošlice. Tako izgleda ponos lokalnih stanovnika. To je jedno od najbolje organiziranih mjesta na južnoj obali jezera Balaton, te predstavlja raj za obiteljski turizam. U gradu se može pronaći sve što gostu treba za ugodan boravak na jezeru Balaton. Plaže okupane plavetnilom jezera, povijesni spomenici, tradicionalni mađarski restorani, vinski podrumi pod strehom, gdje možete kušati tradicionalne i mirisne vrste vina te raznolik kulturni program čine odmor na selu nezaboravnim za turiste.

Grad s gotovo 1890 stanovnika smješten je na brežuljku, u središnjem dijelu južne obale takozvanog „mađarskog mora“. Povijest ovoga grada može se pratiti još iz prapovijesnih vremena. Pronađeni su ostatci koji dokazuju da je ovaj grad bio naseljen još u brončanom dobu, prije dolaska mađarskih osvajača. Ne može se sa sigurnošću lingvistički interpretirati ime grada „Szemes” („szem” na hrvatskom znači „oko”), možda je označavalo osmatračnicu koja je nekoć stajala tu. U Srednjem vijeku, u gradu se već izgradio značajan broj crkava i samostana. Nakon turske okupacije Mađarske, mnoge su se obitelji doselile u Balatonszemes iz Gornje Mađarske (Felvidék). Obitelj Hunyady, koji su se uglavnom bavili poljoprivredom i ribarstvom, postali su vlasnicima grada godine 1733.

Prvi su turisti došli u Balatonszemes 1880.-tih. U to vrijeme, cvjetala je kultura kupanja. Na početku, posjetitelji uglavnom iz Székesfehérvára i Budimpešte počeli su iznajmljivati kuće u glavnoj ulici tijekom ljeta. Godine 1895., grof Imre Hunyadi uočio je prednosti dolaska turista na odmor te je parcelirao svoj posjed uz jezero. Prvu je vilu sagradio pukovnijski liječnik pod imenom Alajos Vajdits godine 1898. Smještena je u ulici Bagolyvár, na mjestu bivše turske granične utvrde pod imenom Bolondvár. Bolondvár, obnovljen u romantičarskom stilu s kulom na kat, spiralnim stepeništem, terasama i pokretnim mostom, dobio je novo ime Bagolyvár te je osigurao udobnost vlasniku dvorca.

Udruženje Bath Association osnovano je 1908. godine. Osnivanje te udruge imalo je veliki značaj za razvoj grada u tom periodu.

Godine 1912. ime grada Faluszemes promijenjeno je u Balatonszemes, koji je još uvijek tiho, mirno mjesto za obiteljski odmor.

Luka Balatonszemes sagrađena je 1913. godine. Pristaništa rekonstruirane luke pružaju sigurno utočište za 330 jedrilica i većih brodova. To je jedna od najvećih i najmodernijih luka jezera Balaton.

Balatonszemes ima mnogo spomenika i znamenitosti. Već spomenuta prva vila u ovome mjestu za odmor smještena je u ulici Bagolyvár. Rekonstruirao ju je Román Mardini, arhitekt iz Nagykanizsa, u romantičarskom stilu.

Godine 1742., nakon turske okupacije, obnovljena je rimokatolička crkva u Starom mjestu u baroknom stilu. U njezinom se gotičkom svetištu može naći jedan od dvaju renesansnih mađarskih tabernakula. Tu se održavaju klasični koncerti na orguljama u ljetnim večerima.

Takozvani dvorac Hunyady sagrađen je u 13. stoljeću. Taj kasnobarokni dvorac pruža turistima impozantan pogled. Kraj njega je sagrađena moderna školska zgrada zajedno sa suvremenom sportskom dvoranom.

U blizini kompleksa nalazi se višekatna žitnica, koja je pod zaštitom lokalnih vlasti, a nedaleko od nje smještena je baptistička kapelica, koja predstavlja jedinu takvu kapelicu na južnoj obali jezera Balaton.

U južnom se dijelu jezera Balaton najviše muzeja može pronaći u gradu Balatonszemes.

Pažnju turista privlače laka poštanska kola u Poštanskom muzeju u blizini Rute 7. Izložba je postavljena u staji bivše konjske poštanske postaje iz 18. stoljeća. Jedinstvena izložba jezera Balaton, pod nazivom „Od diližanse do putujućeg poštanskog ureda“ (A delizsánsztól a mozgópostáig) prikazuje povijest poštanske dostavne usluge. Muzej je u potpunosti rekonstruiran 2004. godine, te je istovremeno inauguriran jedinstveni spomenik, koji slavi uspomenu na poštare i telekomunikacijske stručnjake, koji su poginuli na svojim dužnostima.

Memorijalni muzej Latinovits Zoltán također je smješten u gradu Balatonszemes, a predstavlja život glumca kroz fotografije i dokumente. Zoltán Latinovits često se odmarao u gradu, ovdje je i umro te je pokopan na groblju u Balatonszemesu.

Izložba koja predstavlja radove grafičkog umjetnika Károlyja Reicha i lokalne povijesne materijale također poziva goste u Balatonszemes.

Osim zelenih površina u Balatonszemesu, velika je atrakcija i vodeni park prikladan za djecu. Tamo obitelji mogu uživati u svom odmoru čak i kad je hladno, jer se bazeni stalno pune toplom vodom. Besplatni i raznoliki programi Bandstanda i Kulturne kuće Latinovits Zoltán pomažu gostima u opuštanju.

Goste dočekujemo s dobro održavanim ulicama, zelenim površinama prekrivenim cvijećem te gostoljubivošću. U našim restoranima gosti mogu okusiti tradicionalna mađarska jela i specijalitete, a u vinskim podrumima mogu isprobati naše mirisne vrste vina.

PRATEĆI PARTNERI

Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevačka županija smještena je u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske, nalazi se u grupi županija Središnje Hrvatske te obuhvaća tri grada – Koprivnicu, Križevce i Đurđevac i 22 općine. Županija obavlja poslove od područnog značaja, koji su određeni Ustavom Republike Hrvatske i zakonom, kao poslovi iz samoupravnog djelokruga županije, od kojih je jedna grupa i briga za gospodarski razvoj područja, gdje je turizam jedna od važnih grana, prepoznata i u Županijskoj razvojnoj strategiji.

Turistička zajednica Grada Križevaca

Turistička zajednica grada Križevaca je pravna osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi. Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskih, društvenih i drugih učinaka turizma i zaštite okoliša na području Grada Križevaca.

Sportsko-biciklistička udruga Grada Marcalija

Udruga djeluje u Gradu Marcaliju i na okolnom području od svibnja 2000. godine, kada je tzv. Balatoni bringakörút (biciklistička ruta oko Balatona) potaknula lokalne bicikliste na osnivanje biciklističke udruge. Udrugu je osnovalo samo 25 članova, no događanja i ture koje organizira Sportsko-biciklistička udruga Grada Marcalija godišnje privuku 2.000 ljudi. Cilj udruge je usmjeriti pažnju i interes stanovnika grada prema zdravom životu i promovirati prirodne vrijednosti Panonskog bazena. Ture koje organizira Sportsko-biciklistička udruga Grada Marcalija uključuju sljedeće lokacije: Grebeni Marcalija, Tura oko Balatona, Jezero Neusiedl, Hrvatska, Jezero Velence, Transilvanija.