Konferencija za novinare povodom potpisivanja Ugovora o subvenciji

Konferencija za novinare povodom potpisivanja Ugovora o subvenciji

U Križevcima je 30. lipnja 2014. godine potpisan Ugovor o Subvenciji između Upravljačkog tijela IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska i Grada Križevaca za projekt Biciklom od Balatona do Jadrana, povodom čega je održana i konferencija za novinare.

Konferenciju je vodio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Križevaca, ujedno i koordinator projekta Darko Masnec, a u uvodnom dijelu sve prisutne predstavnike medija je pozdravio Gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, istaknuvši važnost turizma kao jednog od strateških opredjeljenja Križevaca te naglasivši kontinuitet u provedbi projekata, odnosno činjenicu da se ovaj projekt nastavlja na provedene turističke projekte vezane uz vinsku cestu i rekonstrukciju centra za posjetitelje.

Potpisivanju ugovora je nazočio i predstavnik projektnog partnera, načelnik Općine Balatonszemes, József Takács, koji je istaknuo važnost sportsko-rekreativnog turizma za Općinu Balatonszemes te činjenicu da je projekt utemeljen na zajedničkim potrebama i interesima dviju jedinica lokalne samouprave, uz mogućnost proširenja suradnje.

Ispred Zajedničkog tehničkog tajništva IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a ujedno predstavljajući i Upravljačko tijelo programa, njegov voditelj dr. Márton Szűcs, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Gradom Križevcima, kao i brojem i kvalitetom projekata koje su Križevci prijavili na natječaje u okviru programa te uspješno proveli.

Prije samog potpisivanja Ugovora o subvenciji, projekt je detaljnije predstavila njegova voditeljica Marija Podolski. Istaknuto je da je Grad Križevci nositelj projeka, a općina Balatonszemes projektni partner, dok projekt kao prateći partneri podržavaju Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Grada Križevaca te Sportsko-biciklistička udruga Grada Marcalija. Glavni cilj projekta je izgradnja kapilarnih dijelova buduće biciklističke rute Balaton-Jadran, kao potpora održivom razvoju turizma u regiji, a neki od specifičnih ciljeva uključuju pripremu plana daljnjeg razvoja biciklističkih i brdsko-biciklističkih staza, promociju i pozicioniranje Križevaca i Balatonszemesa te podizanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Provedba projekta je počela 01 svibnja 2014. godine i traje 20 mjeseci, odnosno projekt završava 31.12.2015. godine. Ukupna vrijednost projekta je 925.630,00 EUR, od čega 85% financira Europska unija, a 15% osiguravaju projektni partneri. Glavne aktivnosti u okviru projekta obuhvaćaju rekonstrukciju dijela postojećih biciklističkih staza te izgradnju novih, opremanje biciklističkih odmorišta, ulaganje u razvoj staza za brdski biciklizam, pripremu karte biciklističkih staza, izradu GPS softvera te druge popratne aktivnosti koje promovoraju biciklizam te biciklistički turizam.